Hugo Reitsma7 sep '12 13:25Aangepast op 7 sep '12 13:57

Column Hugo Reitsma | Angst voor de kiezer

Auteur: Hugo Reitsma

Toen Balkenende bij de vorige verkiezingen zijn verlies zag aankomen, kwam hij met een wanhoopsoffensief: hij verklaarde de hypotheekrenteaftrek tot breekpunt.

Vanochtend liet de VVD De Telegraaf optekenen: Rutte geeft hypotheekgarantie. Conclusie: Rutte begint ‘m te knijpen.

Dit hadden ze bij de VVD nooit kunnen bedenken: bedreigd worden door de PvdA! Het lijkt ook idioot dat het programma van Job Cohen met een andere kop erop ineens zó aanslaat. Maar ooit werd Bos nog bijna premier met het programma van Ad Melkert. Dat wist Balkenende toen ternauwernood te voorkomen door Bos weg te zetten als onbetrouwbaar (“u draait en u bent niet eerlijk”). Maar de PvdA heeft geleerd van dat trucje en Rutte er mee verdacht gemaakt (“nu doet u het weer”).

Blijft er maar één methode over om het Torentje veilig te stellen: zoete broodjes bakken voor de achterban. Ook dat hebben we bij de afgelopen verkiezingen steeds gezien. Rechts beloofde dan dat de renteaftrek “staat als een huis” en links dat de huurmarkt “veilig” is. Het resultaat ziet u op Funda: de problemen worden alleen maar groter. Dus laat de lijsttrekkers elkaar vooral verdacht maken, maar niet met hele en halve breekpunten gaan zwaaien. Daarmee los je de problemen niet op.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen