Hugo Reitsma2 nov '12 18:47

Column Hugo Reitsma | Sterke schouders, zwakke argumenten

Auteur: Hugo Reitsma

Wat hebben VVD-ers soms toch weinig verstand van geld. Politici, maar zeker ook hun kiezers, die nu zo tekeer gaan tegen de hogere zorgpremie. Wees gerust: het is nog veel erger dan u denkt.

Kom op jongens, hoe dacht je voor 15 miljard extra te bezuinigen en het zelf niet te merken? 15 Miljard is pakweg 1000 euro per Nederlander, baby’s en bejaarden meegerekend. En dat niet eenmalig, maar ieder jaar opnieuw. Dus als u straks minder dan 100 euro per maand inlevert, wordt u gematst.

Ook niet zeuren dat met dat bedrag de staatsfinanciën niet worden verbeterd. Dat gebeurt wel. Door het regeerakkoord waar die zorgpremie onderdeel van is. Nee, er is maar een argument om boze brieven naar De Telegraaf te gaan schrijven, en dat gaat niet om honderd, niet om duizend en zelfs niet om 15 miljard maar om zo’n 80 miljard euro. Ik heb het over de begroting Volksgezondheid.

De zorg is het koekoeksjong van de Nederlandse begroting. Zonder ingrijpen eet die post alle toekomstige economische groei op. Minister De Jager heeft al eens gezegd dat hij zich meer zorgen maakte over de zorg dan over de eurocrisis, en dat was geen grapje.

De kosten van de zorg moeten beheersbaar blijven door concurrentie. Verzekeraars onderhandelen met zorgverleners over prijzen, en strijden onderling om klanten op premie of voorwaarden. Maar op premie valt straks nauwelijks nog te concurreren omdat die premie bijna volledig inkomensafhankelijk wordt vastgesteld.

VVD en PvdA gaan niet terug naar budgettering in de zorg, ze houden vast aan een marktmodel, maar dan met beperkte concurrentie. Nogmaals: De grootste en snelst groeiende post op de begroting wordt een markt met beperkte concurrentie. Een beetje liberaal weet wat dat doet met de prijs.


---

Hugo Reitsma is politiek verslaggever voor BNR Nieuwsradio. In Den Haag volgt hij voor BNR het nieuws op het gebied van Buitenlandse Zaken, Defensie en Justitie. Met enige regelmaat blikt hij in zijn bijdragen op BNR.nl terug op de voorbije week.

Hugo Reitsma is ook wekelijks te horen bij The Friday Move.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen