Hugo Reitsma23 nov '12 14:22

Column Hugo Reitsma | Samen voor ons eigen

Auteur: Hugo Reitsma

Ha, ha! Hogere landbouwsubsidies! in de Europese concept-begroting, die Europees President Van Rompuy gisteravond in Brussel heeft voorgelegd.

Daar zit premier Rutte dan met zijn “geladen pistool”. Nederland is voor “modernisering van de begroting.” Dus geen geld naar landbouw, maar naar onderzoek en innovatie. In het niet-uitgezonden deel van het “pistool-interview” met Chris Ostendorf legde Rutte uit waarom:  “Nederland is buitengewoon succesvol om dat geld ook uit de begroting naar Nederland te trekken. Dat is wat ik bedoel met het moderniseren van de begroting.” De inzet van Rutte is kortom: zo min mogelijk betalen, de rest doet er niet toe. Punt is: om exact die reden wil Frankrijk de landbouwsubsidies houden en Oost-Europa de regiofondsen. En Rutte maakt het eigenlijk niet uit, als-ie maar korting krijgt. In Frankrijk verkopen ze ongetwijfeld die landbouwsubsidies als modernisering. Same bullshit, different country. In Brussel wordt danook weinig hoop gekoesterd dat de regeringsleiders er dit weekend uit komen. Samen sta je sterk, maar als het samen ieder voor zich is, zit je elkaar vooral in de weg. Het is maar goed dat we de Eurocrisis niet op die manier aanpakken. Oh wacht...

---

Hugo Reitsma is politiek verslaggever voor BNR Nieuwsradio. In Den Haag volgt hij voor BNR het nieuws op het gebied van Buitenlandse Zaken, Defensie en Justitie. Met enige regelmaat blikt hij in zijn bijdragen op BNR.nl terug op de voorbije week.

Hugo Reitsma is ook wekelijks te horen bij The Friday Move.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen