Hugo Reitsma30 nov '12 14:39

Column Hugo Reitsma | Anger is a gift!

Auteur: Hugo Reitsma

Grieken aller landen, verenigt u! De Griekse arbeider en hardwerkende Nederlander bloeden beiden voor de kapitalisten. Ja. De kapitalisten.

Ja, gut, misschien druk ik me wat sterk uit, maar je hebt ook veel tijd om te peinzen bij Europese toppen in Brussel. Twee keer mocht ik het genoegen proeven de afgelopen twee weken. De eerste keer lag ik om zeven uur ‘s ochtends in bed, de tweede viel mee: half vijf.

Wat dan als invaller in het Brusselse perscentrum opvalt is hoe iedereen enorm met hetzelfde bezig is maar op een voelbaar verschillende manier: de Britten zijn sceptisch, de Duitsers bezorgd aan het rekenen. De Fransen vinden zich belangrijk en de Spanjaarden doen alsof het niet henzelf betreft.

Ieder z’n besognes, ieder z’n eigen frame. En zo kan het dat in de publieke opinie Nederlanders boos naar de Grieken kijken en Grieken minstens even boos terug. Grieken zijn lui, wij zijn nazi’s – beetje dat werk. Maar de Griekse arbeider en de hardwerkende Nederlander zitten in dezelfde shit: andermans shit.

Statistiekje: De ratio van private rijkdom versus publieke schuld is in Duitsland 3.5 – 1, In Italië 5 – 1 en in Spanje zelfs 6 – 1. Als met al die private poen eigen staatsschuld wordt opgekocht, zijn Spanje en Italië direct uit de problemen. Dus waarom zouden wij dan betalen?

Nog een statistiekje: Nederland trilde op z’n grondvesten toen het regeerakkoord bleek te leiden tot een kleine inkomensnivellering. Dat is wel begrijpelijk, want de inkomens zijn in Nederland al heel gelijk. Maar dat geldt niet voor de vermogens (Gini-coëfficiënt).

Vermogens blijven buiten schot. In Nederland, in Griekenland, altijd en overal. Altijd: Na de Tweede Wereldoorlog zag de hardwerkende Amerikaan zijn belastinggeld als Marshallhulp naar Europa gaan, terwijl rijke Europeanen minstens even veel geld veilig op Wall Street parkeerden. Overal: Bij Zwitserse banken staat Nederlands ontwikkelingsgeld op naam van Afrikaanse dictators.

De Griek en de PVV-er hebben een en/of-rekening. Henk en Iσμήνη bevechten elkaar om het schamele saldo. Maar misschien moeten ze samen eens kijken waar dat geld heen is gegaan. Dan komen ze uit bij de ware goden.

De volgende nacht wachten in Brussel zet ik Rage against the Machine op m’n kop. Anger is a gift!

---

Hugo Reitsma is politiek verslaggever voor BNR Nieuwsradio. In Den Haag volgt hij voor BNR het nieuws op het gebied van Buitenlandse Zaken, Defensie en Justitie. Met enige regelmaat blikt hij in zijn bijdragen op BNR.nl terug op de voorbije week.

Hugo Reitsma is ook wekelijks te horen bij The Friday Move.

Gerelateerde artikelen