Hugo Reitsma17 okt '14 13:54Aangepast op 17 okt '14 14:46

Column Hugo Reitsma | Toekomstvoorspelling

Auteur: Hugo Reitsma

Fijn aan Nederland: We doen hier alles wat in Amerika gebeurt een paar jaar later. Dat maakt een vrij exacte voorspelling mogelijk wie de volgende verkiezingen wint, en wie de zwarte pietendiscussie.

Hoe lang zitten we in hemelsnaam nog vast aan die vreselijke zwarte pietendiscussie? – vroeg ik mij af, en heb ik daarom voor u uitgezocht: Nog 11 jaar. Dat zit zo. Die hele ruzie is je reinste “culture war”, zoals Amerika die kent sinds de jaren-90 en eigenlijk pas met het aantreden van Obama wat is geluwd.

Bij ons is dat een beetje begonnen met Pim Fortuyn, dus een jaar of 10 later. Dat klopt wel ongeveer.

We kunnen zelfs preciezer vaststellen hoeveel we op Amerika achterlopen. Nederland vecht sinds een paar weken voor de tweede keer in Irak. 2014 is dus 2003, Amerikaanse jaartelling. We lopen 11 jaar achter.

Stagiaire
Dan kunnen we in de eerste plaats vaststellen dat Balkenende mooi is weggekomen. Hij had in 2007 afgezet moeten worden wegens iets vies met zijn stagiaire. Is niemand hier ooit achter gekomen, maar je wéét dat het waar is.

Voor de komende jaren voorspelt dit opnieuw een recessie, mogelijk een aanslag en politieke onrust. Binnenkort wordt een nieuw voorstel gedaan voor vrede in het Midden Oosten maar daar komt niet veel van terecht. In 2015 zijn er weer verkiezingen die worden gewonnen door rechts.

En de kultuuroorlog gaat nog even door. Tot 2019 met het aantreden van een charismatische premier, die op dit moment nog wordt aangezien voor zwarte piet.

Maar misschien gaat het ook allemaal veel sneller met die pietendiscussie. Collega Jeroen Stans heeft in het gebouw van de Tweede Kamer namelijk vandaag al de eerste kerstboom aangetroffen (tweet bovenaan).

Gerelateerde artikelen