Hugo Reitsma10 okt '14 16:55

Column Hugo Reitsma | Kobani als hype

Auteur: Hugo Reitsma

Laatste nieuws uit Kobani: BOEM! Die airstrike staat er weer mooi op. CNN deelt pizza’s uit aan de wachtende collega’s. Kobani is heel erg erg, maar lijkt ook best wel erg op een hype.

Ik durf het bijna niet te vragen, maar is Kobani nou echt zo belangrijk? Is het een strategische stad? ISIS heeft al langer grensposten bij Turkije in handen. Zitten er nog veel burgers in de stad?

Is Kobani belangrijker dan Aleppo? De grootste stad van Syrië is één grote frontlinie, maar ik hoor alleen maar over Kobani. Zou dat misschien ook een beetje kunnen komen omdat je zo goed uitzicht hebt op Kobani vanaf dat heuveltje in Turkije met die pizza’s van CNN?

Deraa
Hoe gaat het eigenlijk met Deraa? De stad waar de opstand begon – zegmaar het Kobani van 2011. Hoor je ook nooit meer wat over. Ene Wael Tamimi twittert vanmiddag: “18 people inc wom and child were killed after Assad's forces launch rockets on Al Hara, Deraa. Not minorities. World doesn't care! Kobane”

Zo gaat het nieuws nou eenmaal, ik weet het, ik doe er zelf aan mee. Maar het maakt de terughoudendheid van het kabinet misschien wel verstandig. In zijn Kamerbrief van afgelopen woensdag schrijft minister Timmermans:

“Bovendien moet rekening gehouden worden met het feit dat de nu ontstane situatie in Kobani onderdeel uitmaakt van het conflict zoals dat al meer dan drie jaar woedt in Syrië. Voor een langetermijnoplossing moet rekening worden gehouden met deze bredere problematiek.”

Verraad
Kortom: Syrië is groter dan Kobani. En ingewikkelder. Die avond bij Jeroen Pauw voegde hij eraan toe: “[Kobani] mag geen aanleiding zijn omdat je toch wat moet doen het verkeerde te gaan doen”

Het is verleidelijk nu emotioneel te stellen dat we Kobani verraden. Maar misschien, zoals dat gaat bij hypes, moet het echte verraad nog komen. Over een paar dagen of weken, als CNN weg is en we Kobani weer net zo snel vergeten.

Gerelateerde artikelen