Hugo Reitsma21 mrt '14 15:24Aangepast op 21 mrt '14 16:10

Column Hugo Reitsma | Stemvee

Auteur: Hugo Reitsma

En toen was er weer een PVV-er minder. Vanwege de Marokkanen-uitspraak van Wilders op verkiezingsavond, stellen de krantenkoppen. Dat is maar gedeeltelijk waar. Wilders heeft nog een ander - groter probleem. 

Met Joram van Klaveren raakt Wilders het tweede Kamerlid kwijt sinds zijn omstreden “minder Marokkanen” uitspraken van verkiezingsavond. Maar die uitspraken zijn slechts mede reden voor diens besluit. Van Klaveren: “Niet de oplossingen voor grote vraagstukken (…) lijken nog langer centraal te staan als doel, maar het groeien in zetelaantal en het genereren van media-aandacht.”

Het is dezelfde klacht waarmee Roland van Vliet gisteravond opstapte. “Jouw uitlatingen gisteren over de Marokkaanse gemeenschap zijn voor mij aanleiding om mijn lidmaatschap van de PVV-fractie in de Tweede Kamer op te zeggen”, schreef Roland van Vliet gisteravond aan Wilders en het ANP. Dat is waar iedereen zich blind op staart. Zie je wel! Zijn eigen mensen vinden het ook niet kunnen. Maar lees één zin verder. Daar staat: “Op de ladder van voldongen feiten bij de PVV kan ik niet meer met je meegaan.”

Rellen in de media, voldongen feiten. Waar hebben we dat eerder gehoord? Bij bijna alle andere Kamerleden die eerder uit de PVV zijn gestapt. Wim Kortenoeven: “Wilders minacht normale omgangsvormen en is niet bereikbaar voor zijn fractie.” Hero Brinkman: “Deze partij draait kennelijk maar om een man.” Louis Bontes: “Uiteindelijk beslist Geert over álles. Moties, Kamervragen, tv-optredens, echt alles.” Marcial Hernandez: “Als PVV-Kamerlid ben je alleen maar stemvee”.

Zijn er meer PVV'ers voor wie Wilders nu te ver is gegaan? Ik weet het niet. Maar wat ik wel weet van een aantal van hen is dat ze niet zo veel hebben met dat hele Islam- en Marokkanenverhaal. Die zitten in de Kamer om iets te bereiken voor gewone mensen. Dat was al lastig, maar dreigt onmogelijk te worden doordat Wilders zich met extreme uitspraken verder isoleert. Op die manier worden goede Kamerleden inderdaad stemvee. Het is een kwestie van tijd voor de volgende daar geen genoegen meer mee neemt.

Gerelateerde artikelen