Hugo Reitsma28 mrt '14 14:31Aangepast op 29 mrt '14 17:23

Column Hugo Reitsma | Don’t believe the hype

Auteur: Hugo Reitsma

Lekker hoor, zo’n hype. Ik heb me weer kostelijk vermaakt. U ook? Of hebt u zich weer boos gemaakt over Wilders? Want dan bent u er opnieuw ingetuind. 

Wilders zei niets nieuws, op verkiezingsavond vorige week. Nieuw was alleen het beeld van die scanderende zaal. Beeld en emotie, als altijd de basisingrediënten van een rel.

Maar het was toch heel erg? En heel belangrijk? Precies. Hypes gaan over belangrijke zaken. Denk eens terug aan Mauro, bijvoorbeeld. Of nu aan het vrijkomen van Volkert van der G. (Of moet die hype nog beginnen?) Terrorisme! Drugs! Paardenvlees!

Als ik het zo snel google dan heeft precies één persoon deze affaire de afgelopen week als hype herkend, en dat was Wilders zelf. Dat is ook altijd hetzelfde – dat het lijdend voorwerp van de hype de hype doorziet, en de rest niet.

Het is begrijpelijk dat veel mensen over belangrijke en basale zaken emoties hebben, waardoor de blik een beetje vertroebelt. Maar zelfs de vurigste verdediger van onze grondwet moet zich achter de oren krabben als Paul de Leeuw en Halina Reijn zich ermee gaan bemoeien.

En die kinderen dan die bang waren geworden? Premier Rutte moest ze zelfs geruststellen in het Jeugdjournaal! Kijk het nog eens terug. Ziet het er niet een beetje vreemd uit? Dat komt omdat Rutte ernstig spreekt over heel belangrijke dingen, maar eigenlijk meedoet aan de hype.

Als de premier het Jeugdjournaal belt dan denk ik dat je gerust kan zeggen dat de hype op z’n hoogtepunt is. Of er overheen - sommige kranten waren al begonnen de duiding van andere kranten te duiden. Dan krijg je vervelende meta-stukjes zoals dit. Maar dan kunnen we er nu over ophouden, toch? Op naar de volgende!


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen