Hugo Reitsma16 mei '14 14:09

Column Hugo Reitsma | Het probleem Frankrijk

Auteur: Hugo Reitsma

Hoera! Na vijf! Jaar! wordt Nederland maandag van het Europese strafbankje gehaald. Dat meldt de Volkskrant vanochtend. Maar het grootste europrobleem dreigt groter te worden. Dat probleem heet Frankrijk.

Frankrijk krijgt maandag juist een lange lijst opdrachten van de Europese Commissie, voorspelt De Volkskrant. Verder uitstel om het tekort terug te brengen zit er in elk geval niet in, zei Eurocommissaris Rehn vorige maand.

Maar de Fransen vinden het nu al veel te ver gaan, getuigde de Europese Parlementsverkiezingen, waarbij Wilders' vrienden van het Front National de grootste werden. Het zal president Hollande niet happiger maken de pijnlijke hervormingen door te voeren die nodig zijn.

Moet dit stukje niet gaan over Den Haag? – zou u zich af kunnen vragen. Ik ben bang dat dit gáát over Den Haag. Nu we via de euro aan elkaar zijn vastgeklonken, is gebrek aan hervorming in Parijs een probleem voor ons allemaal.

Probleem is alleen dat Den Haag er niets aan kan doen. Premier Rutte geeft niet eens commentaar op de Franse verkiezingsuitslag en haar mogelijke gevolgen. Dat zou maar onbeleefd zijn. De Tweede Kamer heeft al helemaal geen bevoegdheid.

Ziedaar het grootste democratische probleem van Europa. Iedereen klaagt wel over de ongekozen Eurocraten in Brussel, maar het is nog veel erger. Die Brusselse bureaucraten zijn onze enige bescherming tegen de gekozen politici van andere landen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen