Hugo Reitsma18 apr '14 15:16

Column Hugo Reitsma | Waar is Mark?

Auteur: Hugo Reitsma

Wat is er toch met Rutte aan de hand? Ik maak de goede man niet dagelijks mee dus het duurde een tijdje, maar hij is al een paar maanden anders. Soms doet hij me zelfs aan Bálkenende denken.

Vervreemding. Balkenende leek soms in een andere wereld te leven. Rutte lijkt hem wel eens achterna te gaan wanneer zijn goede gemoed overslaat in lacherigheid. Ook als het gaat over een on-grappig onderwerp als de begroting. Waar ben je Mark?

Bullshit. Balkenende kon soms met een stalen gezicht evidente onzin beweren. Rutte was altijd zo lekker direct. Maar bijvoorbeeld gisteren na de ministerraad vatte hij het zorgakkoord met de oppositie samen als “een extra bijdrage voor de langdurige zorg, kwaliteitsverbetering en efficiency”. Ja doei Mark.

Verbetenheid. Tegen een collega van de Telegraaf: “kunt u een iets neutralere vraag stellen?” Een paar weken terug tegen de NOS: ”Ik vind dat u ook de taak heeft om ons beleid uit te leggen.” Mark, dat heb je toch niet nodig?

Met Rutte kon je altijd praten als met een normaal mens. Hij kon genieten van een goed debat. Hij was zelden nukkig en altijd ontspannen. Wat is er toch gebeurd in de afgelopen maanden?

Eén duidelijk ding is er gebeurd deze week een half jaar geleden. Misschien is dat het. Een half jaar geleden verzekerde Rutte zich door het Herfstakkoord met D66, ChristenUnie en de SGP van een meerderheid in de Eerste Kamer.

En ja, als je er bij nadenkt, heeft hij sindsdien de rest wat minder nodig: de rest van de Kamer, de pers, de polder, mij en u. Hij is lekker binnenskamers het regeerakkoord aan het uitwerken. Moet gezegd – dat gaat gesmeerd. Maar leuk is anders. En open en democratisch ook. Alsjeblieft Mark, kom terug!

Gerelateerde artikelen