Hugo Reitsma20 jun '14 14:30

Column Hugo Reitsma | Exit Engeland

Auteur: Hugo Reitsma

‘This time is different’, was de slogan van het Europees Parlement voor de verkiezingen van vorige maand. Wát er dan precies anders was dit keer, zeiden ze er niet bij. Inmiddels wordt dat duidelijk: een nieuwe crisis dient zich aan.

Transparantie en daadkracht, beloofde Europa de burgers, moe na jaren van crisis, en crisis in de aanpak van de crisis. De situatie een maand later: De sociaal-democraten beloven steun van Italië aan de christendemocraat Juncker voor het Commissievoorzitterschap in ruil voor afzwakking van de begrotingsregels. Different – my ass.

Nederland zal zich verzetten tegen gemorrel aan de afspraken, beloofde minister Timmermans gisteren in de Tweede Kamer. Nederland wil sowieso eerst praten over de inhoudelijke prioriteiten van de Commissie, en daar vervolgens een persoon bij zoeken, ‘maar dat lijkt niet helemaal zo te lopen.’ What else is new?

Engeland verzet zich fel tegen Juncker. Deels omdat die te federalistisch zou zijn, deels vanwege het proces: Juncker is naar voren geschoven door het Europees Parlement. Londen wil de Commissievoorzitter kunnen vetoën, zoals het eerder deed met de pro-Europese kandidaten Verhofstadt en Dehaene.

Volgende week vrijdag willen de regeringsleiders een knoop doorhakken, en leidt premier Cameron dus waarschijnlijk een pijnlijke en publieke nederlaag. Ever closer Union, zoals het verdrag voorschrijft. Maar het brengt een Brits referendum over het EU-lidmaatschap een stap dichterbij.

In Brussel mag dan geen reet veranderen, in de echte de wereld wel. En hetzelfde doen in een veranderde wereld leidt tot een andere uitkomst. Een Europa dat op de oude voet verder gaat, kan lidstaten juist naar de uitgang duwen. How’s that for different, mister Juncker?

Gerelateerde artikelen