Hugo Reitsma5 sep '14 17:54Aangepast op 12 sep '14 14:57

Column Hugo Reitsma | Contrajihad

Auteur: Hugo Reitsma

Obama is tenminste eerlijk: "We hebben nog geen strategie om IS aan te pakken", zei de Amerikaanse president afgelopen week. Zwak leiderschap! - hoont de halve wereld. Maar wij zouden wel wat van dat leiderschap kunnen gebruiken.

Nederland heeft wél een strategie tegen IS. Die werd ook afgelopen week afgekondigd door minister Opstelten van Justitie: Vluchtgegevens opslaan! Paspoorten afpakken zonder veroordeling! Het eerste is alweer van tafel, het tweede juridisch onmogelijk.

Radicalisering moet aangepakt worden voor het te laat is, benadrukte minister Asscher bij diezelfde gelegenheid. Integratie valt onder zijn portefeuille. Wist u dat? Had u hem daar ooit over gehoord?

Integratiebeleid is feitelijk afgeschaft onder Rutte-I. Moest van toenmalig gedoger Geert Wilders, dat was tenslotte maar Marokkanen pamperen. De oplossing toen: Boerkaverbod! Ook dat is sindsdien weer grotendeels teruggedraaid.

Nederland blinkt uit in stoere maatregelen tegen IS-isten. Maar we zijn er weinig mee opgeschoten. Een consistente aanpak zou moeten beginnen met de terechte vaststelling van Obama: we hebben geen strategie.

Gerelateerde artikelen