Hugo Reitsma12 sep '14 14:56Aangepast op 12 sep '14 15:50

Column Hugo Reitsma | Ten oorlog!

Auteur: Hugo Reitsma

Met groot enthousiasme besloot Den Haag deze week tot oorlog. Nederland moet zich aansluiten bij de Amerikaanse strijd tegen de Islamitische Staat. Maar wat is precies het doel van die oorlog?

Amerika wil IS vernietigen, maar alleen vanuit de lucht, zei president Obama woensdagavond in een tv-toespraak vanuit het Witte Huis. Dat kan niet, zegt iedereen die verstand heeft van militaire zaken. Daarom wil Obama gematigde rebellen bewapenen. Bestaan die überhaupt nog? En begrijp ik nou goed dat Obama IS wil verslaan en dus president Assad helpen, maar dat die nog te bewapenen rebellen dan na IS ook weer Assad moeten verslaan? Gelooft iemand dat dat kan werken?

Hoezo kan nu ineens wel worden ingegrepen in Syrië? En wat is daarvan dan de aanleiding? Die 2 Amerikaanse doden? Nadat we handenwringend aan de zijlijn bleven staan bij 200.000 Syrische doden? Het lijkt moreel corrupt, juridisch onhoudbaar en militair hopeloos. Zijn ze gek geworden daar is Washington?

Ik heb geen verstand van oorlog, wel van politiek. En politiek snap ik het weer wel, dat plan van Obama. Hij stond er in de publieke opinie al op als een slappeling, en na die onthoofdingsfilmpjes werd te druk te hoog. Dat maakt hem kwetsbaar bij de tussentijdse Congresverkiezingen in november.

Een stoere speech is dus geboden. En die kan doorslaggevend zijn, analyseert de Wall Street Journal. En nou is het voor Obama van levensbelang de meerderheid in het Congres te behouden. Maar laat Den Haag, voor het F16-s inzet, zich ook even afvragen of het voor Nederland van levensbelang is.

Gerelateerde artikelen