Hugo Reitsma31 mei '13 13:26

Column Hugo Reitsma | Blaffend Den Haag

Auteur: Hugo Reitsma

Wat nou Brusselse dwang? De Europese Commissie toonde zich bij de beoordeling van de begroting deze week even machteloos als altijd. Die 6 miljard extra bezuiniging kunnen we daarom best met een korreltje zout nemen.

Het klonk allemaal heel stoer, de teksten van Commissievoorzitter Barroso en supercommissaris Rehn, woensdag in Brussel. Nederland zou 6 miljard extra moeten bezuinigen en meer haast maken met hervorming van de woningmarkt. Landen als België en Frankrijk kregen helemaal onderuit de zak.

Nu de realiteit: België heeft de tekortnorm keer op keer geschonden. Het land zou dus een boete moeten krijgen. Daar ging het ten slotte mis: de crisis kon ontstaan doordat het Stabiliteitspact boterzacht bleek. Frankrijk en Duitsland werden niet aangepakt toen ze hun tekorten lieten oplopen. Maar de Commissie durft het ook nu niet aan. Daarmee zijn de nieuwe regels even zacht als de oude.

In Nederland werd verschrikt gereageerd op die 6 miljard, maar we hebben gewoon weer een jaar uitstel krijgen om het tekort onder de 3 procent te brengen. Den Haag had ook niet om meer gevraagd. Frankrijk en Spanje kregen twee jaar de tijd. Je kan Brussel kennelijk opdragen welke eis ze stellen.

In ruil voor de tragere schuldreductie moeten landen sneller hervormen. Dat is eigenlijk de kern van de aanbeveling aan alle lidstaten, zeiden Rehn en Barroso. Vooral Frankrijk zou veel moeten doen. En dat is prachtig, maar die hervormingen zijn nog minder afdwingbaar dan de begrotingsdoelstelling. De reactie van de Franse president Hollande was danook een dikke middelvinger: “Europa moet Frankrijk niks dicteren”. Minister Blok laat weten dat hij zijn woningmarktbeleid ook niet gaat aanpassen.

Waakhond Brussel blaft wat harder, maar heeft nog steeds geen tanden. De lidstaten laten zich niet de les lezen. Daags na Barroso en Rehn kwamen Merkel en Hollande bijeen om de echte zaken te regelen. En passent werd Dijsselbloem als eurogroepvoorzitter gewipt. Weer een reden minder om die 6 miljard heel letterlijk te nemen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen