Hugo Reitsma20 dec '13 16:02Aangepast op 20 dec '13 16:26

Column Hugo Reitsma | Huh? Hoezo?

Auteur: Hugo Reitsma

Kerstgedachte: De wereld zou er een stuk beter uit zien als we eens wat vaker tegen elkaar zouden zeggen: Huh, wat? Hoezo?

Ga maar na: Als banken nou toen ze de eerste herverpakte subprime hypotheek kregen aangeboden, hadden gezegd: Hè, wat?
‘Die Eerste Kamer da's geen probleem’. Oh?
Kapitein: ‘De Titanic is onzinkbaar’. Huh?
Goebbels: ‘Wollt ihr den totalen krieg?’ Nazi’s: 'hoezo?'
Ik noem maar wat.

En nou wil ik de voorgaande sprekers niet direct op een lijn stellen met Jeroen van Dommelen van de NOS, maar hij stelde de huh-vraag van de week. Maandag was dat en Arie Slob had net uitgelegd dat ze het bijna eens waren over de financiën van de pensioen-afspraken. He wat?

Dat zat zo: aanpassing van de pensioenplannen van het kabinet heeft consequenties voor de begroting, en over de begroting heeft het kabinet een akkoord gesloten met D66, ChristenUnie en de SGP. Dus moet eerst met die partijen worden besproken hoeveel financiële ruimte er is, voordat je aan de inhoud toekomt.

Het is eigenlijk heel logisch, maar je moet het wel even zien: Bijna alles wat het kabinet nog wil doen, waarover geen afspraken zijn gemaakt, maar dat wel financiële consequenties heeft, moet worden besproken met Slob, Pechtold en Van der Staaij. Dat is bijna alles.

Komend jaar hebben we dus geen twee- maar een vijfpartijencoaltie. Wat dat gaat betekenen, zien we na het kerstreces. Maar ik noteer alvast als goed voornemen ze over hun plannen vaker gewoon te vragen: huh?

Gerelateerde artikelen