Hugo Reitsma6 sep '13 15:16

Column Hugo Reitsma | Zwart is aan zet

Auteur: Hugo Reitsma

En plots is de oppositie in het defensief. Het kabinet riskeert dat zijn plannen stranden in de Eerste Kamer. Nu is de oppositie aan zet, en die twijfelt.

Een hete herfst wierp haar schaduw vooruit, woensdag in De Telegraaf: ‘Zomerflirt coalitie strandt.’ De VVD zou D66 hebben gepolst om toe te treden tot het kabinet, om zich te verzekeren van een meerderheid in de Senaat. Dit zou de zegen hebben van ‘het Torentje’.

Verdacht verhaal, concludeerden wij van het Haagse journaille, boven de ochtendkrant. In de eerste plaats kan D66 in z’n eentje niet die Eerste Kamer-meerderheid leveren. Ten tweede riekt het naar D66-spin, met die nadruk op gebedel door de coalitie. Verhaal halen bij de VVD dus.

Fractieleider Zijlstra ontkende gisteren glashard dat hij D66 had aangezocht voor deelname aan het kabinet. Zelfs premier Rutte werd in stelling gebracht. Bij D66 bleven ze vervolgens niet bij hun verhaal. Veel krampachtige houdingen, strakke ogen, Pechtold draaide er wat omheen.

Onze conclusie: D66 heeft haar hand overspeeld. Tikkie te veel gespind, geschrokken dat de bal zo hard terugkwam. (Politiek is tennissen op een heel groot schaakbord.) In het najaar kan het net zo gaan. Zwart is aan zet, en twijfelt.

Verwerpt de SP het belastingplan, inclusief lastenverlichting voor de laagstbetaalden? Stemt D66 tegen hervorming van de arbeidsmarkt, alleen om dat die hen niet ver genoeg gaat? Verwerpt Elco Brinkman van het CDA én Bouwend Nederland woningmarktplannen die de bouw stimuleren?

De coalitiepartijen zijn zich bewust van het risico in de Eerste Kamer. Zij hebben hun zet gedaan. Nu is het de beurt aan de oppositie. Hebben zij, zoals schakers betaamt, een zet vooruit gedacht?


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen