Hugo Reitsma15 feb '13 15:15

Column Hugo Reitsma | Kunnen we even praten?

Auteur: Hugo Reitsma

Lieve luisteraars. Fijn dat u ook leest. Bent u vast een zeer weldenkend mens. Kunnen we misschien even van gedachten wisselen over iets anders dan politiek. Namelijk: over elkaar.

Om met mezelf te beginnen. Dat is altijd goed in een echt gesprek – zo'n gesprek waarin je echt iets van jezelf laat zien, dat is belangrijk in een relatie. Zeker in onze relatie: ik ondervraag politici, ik loop daar de hele dag tussen, maar ik hoor niet bij hen maar bij u. Dat vergt vertrouwen natuurlijk.

En dus wil ik best bekennen dat ik sommige politici wel eens leuker vind dan sommige luisteraars. Dat is een klein beetje vreemdgaan, maar dat doe ik altijd veilig hoor! Wat ook wel eens gebeurt is dat ik denk: dit is niet heel informatief wat ik doe. Dat ik een beetje meelift op een of ander relletje, met de gedachte: dat vinden mensen leuk om te horen. Leuker dan een ingewikkeld verhaal over iets belangrijks.

Maar dan zijn er ook wel eens momenten – hoe zeg ik dit - dat ik een klein beetje aan u ga twijfelen. Heel soms hoor, maar bijvoorbeeld bij zo’n berichtje als dit. Kijk, ik bedoel: wat de f#ck? Vier En Twintig? U wilt premier Krol? Hé doe dan Erwin, weet je. Ik zie de persconferenties al voor me. “Hier ziet u een zware depressie, maar dat is normaal voor de tijd van het jaar...” Ik bedoel, sorry hoor, maar dat doet u nou altijd. Dan is het weer Geert, of Rita, of Wouter tussendoor...

En wat denkt u dat dat doet met die politici dan? U vraagt zij draaien, hè? Vandaag de pensioenen, morgen weer de Marokkanen - van de ene hysterie in de andere. En natuurlijk is dat weinig principieel, maar dat bent u dus ook niet. Nee, u valt gewoon op foute mannen. En als ik niet beter zou weten zou ik zeggen: u bent een slet.

---

Hugo Reitsma is politiek verslaggever voor BNR Nieuwsradio. In Den Haag volgt hij voor BNR het nieuws op het gebied van Buitenlandse Zaken, Defensie en Justitie. Met enige regelmaat blikt hij in zijn bijdragen op BNR.nl terug op de voorbije week.

Hugo Reitsma is ook wekelijks te horen bij The Friday Move.

Gerelateerde artikelen