Hugo Reitsma1 feb '13 15:01

Column Hugo Reitsma | Slijmbal

Auteur: Hugo Reitsma

Hoe maak je de Tweede Kamer onschadelijk? Dat is een van de belangrijkste vragen waar je als bewindspersoon voor komt te staan. Soms, zoals gisteren staatssecretaris Mansveld, moet je gewoon sorry zeggen. Maar er zijn betere methodes.

Premier Rutte hanteert het onstuitbaar optimisme. Hoe groot de ramp ook is, Rutte “krijgt er enorm veel energie van” Minister Kamp is hoffelijk ad-absurdum. Opstelten is een fenomeen. De man is letterlijk onnavolgbaar, ik heb er al eens een stukje aan gewijd.

Mijn absolute favoriet blijft Piet Hein Donner, vooral in de rol van Justitieminister. Als je hem een kritische vraag stelde, was je halverwege zijn antwoord niet alleen de draad kwijt, je was zelfs vergeten wat de vraag ook weer was. Een genie die man. Hij kon bovendien zo snel denken dat hij het antwoord op een Kamervraag al bijna had gegeven voordat hij begon te praten. Dan viel je er als luisteraar bij wijze van spreke halverwege in. “Dus derhalve dat deze minister de Kamer in dezen niet tegemoet kan komen.” Als Kamerlid of journalist kon je dan alleen maar verbijsterd afdruipen.

Lodewijk Asscher, het PvdA-talent uit Amsterdam heeft weer een andere methode om kritische Kamerleden in debat onschadelijk te maken. Mij past als verslaggever natuurlijk geen kwalificatie van die methode, maar ik heb voor uw overweging de volgende samenvatting gemaakt: luister hier.

---

Hugo Reitsma is politiek verslaggever voor BNR Nieuwsradio. In Den Haag volgt hij voor BNR het nieuws op het gebied van Buitenlandse Zaken, Defensie en Justitie. Met enige regelmaat blikt hij in zijn bijdragen op BNR.nl terug op de voorbije week.

Hugo Reitsma is ook wekelijks te horen bij The Friday Move.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen