Hugo Reitsma15 mrt '13 14:13Aangepast op 16 mrt '13 09:10

Column Hugo Reitsma | Groeivriendelijkebegrotingsconsolidatie

Auteur: Hugo Reitsma

Premier Rutte vergaderde gisteren met zijn Europese ambtgenoten over “Groeivriendelijke Begrotingsconsolidatie”. GVB, zal dat wel heten op z’n Brussels. Dus dat je bezuinigt EN groeit. WOW! WTF!? ZOZ!!

GVB: Het Ei van Columbus, blijkt afgesproken in het Annual Growth Survey (AGS) en heet daar “differentiated, growth-friendly fiscal consolidation”. DGFC dus zegmaar. GVD!

Hoe doen we dat, dat DGFC? Daar moeten we onmiddellijk mee beginnen! Europees president Van Rompuy gisteravond na de Europese Raad: “Bezuiniging en groei zijn consistent en dat moeten we tegelijk doen.” Dat klinkt een beetje als wat de Amerikanen BS noemen, of de Grieken heel beleefd een paradox (P).

Maar het is gewoon M, de multiplier. Van een extra euro kan iemand aan het werk, die koopt een broodje en de bakker gaat naar de film. Zo kan een uitgegeven euro zichzelf terugverdienen. En een bezuiniging zichzelf weggooien.

Die extra euro kan natuurlijk ook worden gespaard door een angstige consument, of in het buitenland uitgegeven, dan lekt het weg. Tenzij dat buitenland Spanje of Griekenland is, dan is het juist weer goed voor de balans in de eurozone. Het hangt er helemaal vanaf (HHEHV)

Maar M kan je ongeveer uitrekenen en dan gaat het erom of die groter of kleiner is dan 1. En dat nu heeft het IMF gedaan en de uitkomst is: M>1. Waarmee nu dus eigenlijk sprake is van growth-unfriendly fiscal consolidation (GUFC), danwel de verhevigde variant, de growth-unfriendly fiscal fuckup (GUFF).

Premier Rutte, woensdag hierop aangesproken in het Kamerdebat over de Europese top, zei: “Begrotingsconsolidatie is altijd groeivriendelijk, omdat het een absolute randvoorwaarde is voor economische groei”. Elders in het debat: “die term is een kwestie van constructive ambiguity”.

Nou is het prima als Rutte en Merkel hiermee de Franse socialist François Hollande het bos in sturen. Dat hij thuis iets kan zeggen over groeivriendelijk, en wij iets over begrotingsconsolidatie, en beiden dat ze het eens zijn. Maar wat hebben de inmiddels 26 miljoen Europese werklozen aan Commissievoorzitter Barroso’s: “We should stick with our strategy because it’s starting to pay off”? (WSSWOSBISTPO)

Ook in Nederland moet, nu de economie om mysterieuze redenen weer tegenzit, worden gesproken over nieuwe bezuinigingen versus slimme investeringen. En dat is een lastige. En als Rutte in hetzelfde debat dan zegt, en ik citeer: groeivriendelijke begrotingsconsolidatie is “een goed scrabblewoord”, dan is dat dus Kwalitatief Uitermate Teleurstellend. (KUT)

---

Hugo Reitsma is politiek verslaggever voor BNR Nieuwsradio. In Den Haag volgt hij voor BNR het nieuws op het gebied van Buitenlandse Zaken, Defensie en Justitie. Met enige regelmaat blikt hij in zijn bijdragen op BNR.nl terug op de voorbije week.

Hugo Reitsma is ook wekelijks te horen bij The Friday Move.

Gerelateerde artikelen