Column Hugo Reitsma | Das Experiment
Wat nou als het lukt? Cyprus in de euro houden? Misschien is dat een nog wel angstiger vraag dan naar de gevolgen van een breuk in de eurozone.
Het zou een experiment zijn maar de voortekenen lijken gunstig: Cyprus staat op de drempel van de uitgang en de markten halen hun schouders op. Als we ooit een kans hadden om de euro opnieuw vorm te geven, is dit het…
Cyprus is voor een prikkie te redden: Vijf miljard er bij en klaar - keert de rust weer even terug. Dat lijkt aantrekkelijk, maar waarschijnlijk volgt dan direct het verzoek uit Athene om een zelfde donatie. En in Madrid denken ze: het komt wel goed. In Rome stoppen ze helemaal met denken.
Daar kun je dan ook wel weer wat miljarden tegenaan gooien. We zijn rijk zat en dat zijn we niet in de laatste plaats door Europa. De EU zorgt voor stabiliteit en welvaart, en schaal die we nodig hebben om ons straks te doen gelden tussen de grootmachten en groeitijgers van de toekomst.
Maar dan moet de Unie ons wel sterker maken. Nu gebeurt het tegendeel omdat de gemeenschappelijke munt meer gemeenschap vraagt dan pakweg Nederland en Cyprus verdragen. Wat is op termijn een groter experiment - stoppen of doorgaan met de eurozone in de huidige vorm?
We zijn allen Europeanen, maar nu even gesplitst in twee groepen: Noord en zuid zijn als de bewakers en gevangenen in het beroemde Stanford Experiment uit 1971. Dat experiment werd pas stilgelegd toen een moedige studente genaamd Christina Maslach weigerde mee te gaan in de waanzin van het rollenspel.
De Duitse verfilming uit 2001 getiteld “Das Experiment” kent geen Christina. En geen happy end.
---
Hugo Reitsma is politiek verslaggever voor BNR Nieuwsradio. In Den Haag volgt hij voor BNR het nieuws op het gebied van Buitenlandse Zaken, Defensie en Justitie. Met enige regelmaat blikt hij in zijn bijdragen op BNR.nl terug op de voorbije week.
Hugo Reitsma is ook wekelijks te horen bij The Friday Move.