Hugo Reitsma7 jun '13 14:21

Column Hugo Reitsma | Onbekend terrein

Auteur: Hugo Reitsma

Nu wordt het lastiger. Normaal is een kabinet de eerste twee jaar wel druk met het regeerakkoord, maar gedwongen door de crisis komen PvdA en VVD nu al op onbekend terrein.

De VVD zet zich schrap: nu moet echt bezuinigd gaan worden op 'consumptieve uitgaven', als uitkeringen en de zorg, zei fractievoorzitter Zijlstra gisteren in het FD. Coalitiepartner PvdA reageert uiterst koel. Fractieleider Samsom schaart de uitspraken van zijn collega "onder de vrijheid van meningsuiting", maar vindt het onverstandig via de pers te onderhandelen. Normaal doe je miljardenbezuinigingen ook in de radiostilte van een kabinetsformatie. Nu is de politiek vol in bedrijf.

Het regeerakkoord moest al meermaals worden aangepast: de inkomensafhankelijke zorgpremie, het sociaal akkoord, het zorgakkoord, asiel een beetje, iets met gevangenissen… Maar daarbij ging het om de aanpassing van bestaande afspraken. Dat kon het kabinet steeds praktisch bekijken. De komende tijd moeten VVD en PvdA geheel nieuwe posten vinden om in totaal zo’n zes miljard extra te bezuinigen.

Het kabinet Rutte-Asscher was tot nu toe lekker aan het managen. Als je in de politiek de ideologie terzijde schuift, houd je alleen de boekhouding over. Zo constateerde staatssecretaris Teeven gisteren in de Tweede Kamer dat er grote discussie is “over de 131 miljoen euro van de 340 miljoen euro”. Daarmee bedoelde hij zijn plannen om boeven met een enkelbandje hun straf thuis uit te laten zitten, maar dat vergat hij er soms zelfs bij te zeggen.

De komende tijd kom je er niet meer met een beetje boekhouden. VVD en PvdA moeten weer politiek gaan bedrijven. En daarbij loopt de temperatuur altijd een tikkie hoger op.

Gerelateerde artikelen