Hugo Reitsma14 jun '13 18:27

Column Hugo Reitsma | Volkenrechtfetisjisme

Auteur: Hugo Reitsma

‘Het internationaal recht wordt misbruikt als wapen tegen Israël.’ Dixit Kees van der Staaij (SGP). ‘We compenseren ons gebrek aan macht met een rondje volkenrechtfetisjisme’ – Han ten Broeke (VVD).

Voor het eerst in dertig jaar stond Dries van Agt deze week weer in de Tweede Kamer. Hij hield een vurig pleidooi voor sancties tegen Israël vanwege de afscheidingsmuur. Het Internationaal Gerechtshof heeft die immers illegaal verklaard. Grappig detail: Het hof erkende de Palestijnse aanvallen waartegen die muur moet verdedigen niet, omdat die niet werden uitgevoerd door een staat.

Een dag later werd het volkerenrecht opnieuw nageplozen omtrent de vraag: mogen nu wapens worden geleverd aan de Syrische rebellen? In principe niet, is het antwoord. Een uitzondering zou kunnen zijn een overgangssituatie tussen twee regimes. Dus als de rebellen bijna hebben gewonnen, mogen we wapens leveren. Als je wapens levert terwijl ze nog niet bijna hebben gewonnen is het illegaal.

Hier komen de schijnbaar cynische uitspraken van Van der Staaij over Israël en Ten Broeke over Syrië vandaan: het internationaal recht kan hooguit richting geven, niet de politiek vervangen.

Maar dan de politiek: PvdA-Kamerlid Désirée Bonis vond dat Nederland meer druk moet uitoefenen op Israël, 'want Israël is alleen gevoelig voor druk'. Haar partijgenoot minister Timmermans weigerde. Eind vorig jaar wilde Bonis voor verhoging van de VN-status voor Palestina stemmen. Timmermans was tegen, al was hij er eerder als Kamerlid vóór. Ziedaar de politiek.

Désirée Bonis maakte gisteren bekend de politiek te verlaten. Jammer, want tussen de realisten en fetisjisten misstaat niet een enkele idealist.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen