Hugo Reitsma18 jan '13 15:01

Column Hugo Reitsma | Moraalridders

Auteur: Hugo Reitsma

Daar gaan we weer. Om de zoveel tijd probeert een partij of politicus te cashen op zorg nummer 1 van veel Nederlanders: fatsoen.

Deze week is dat PvdA-minister Plasterk van Binnenlandse Zaken. Trap er niet in.

Publicitair is zijn oproep tot een fatsoensoffensief denk ik geslaagd. Gisteravond in Pauw & Witteman, vandaag volledige pagina’s in De Telegraaf en De Volkskrant vol moraaltheorie, naar aanleiding van Plasterks loze kreten van deze week: “Ouders moeten hun kinderen weer leren wat wel en niet mag. De basis is dat iedereen thuis leert: gedraag je”.

Zoals loze kreten eigen is, kan je het hier moeilijk mee oneens zijn, maar wat gaat Plasterk precies doen met zijn rake observatie? Precies: Niets. Dat is ook wel terecht want a: De staat gaat niet over moraal. En b: Nergens blijkt uit dat de jeugd slechter wordt opgevoed dan vroeger.

Integendeel: Kinderen worden steeds strenger opgevoed. Waar ze vroeger vaak gewoon de straat op gingen, blijkt gebrek aan vrije tijd inmiddels een groot probleem. En probeer nog maar eens te spijbelen zoals ik vroeger deed. Daar krijg je tegenwoordig een taakstraf voor.

Naar mijn indruk is de maatschappij wel losser geworden: individualistischer, gerationaliseerd, met minder sociale controle. Dat is een keuze geweest, een waar de politiek wèl over gaat. En die keus heeft voordelen maar ook nadelen.

“Fatsoen moet je doen” was altijd de stoplap van Balkenende. Voor de rest: eigen verantwoordelijkheid. Nu proberen de nieuwe puriteinen van de PvdA in te spelen op datzelfde gevoel, met dezelfde holle frasen, zonder daden.

Wat je kan doen: een rechts antwoord geven. Vrijheid = verantwoordelijkheid. Regels stellen en handhaven. Zegmaar VVD. Je kan een linkse koers kiezen: Meer publieke taken in publieke handen, weg van het aandeelhoudersmodel. Het SP-verhaal. Maar jeremiëren over fatsoen, daar hebben we geen ministers voor, en het CDA bestaat al.

---

Hugo Reitsma is politiek verslaggever voor BNR Nieuwsradio. In Den Haag volgt hij voor BNR het nieuws op het gebied van Buitenlandse Zaken, Defensie en Justitie. Met enige regelmaat blikt hij in zijn bijdragen op BNR.nl terug op de voorbije week.

Hugo Reitsma is ook wekelijks te horen bij The Friday Move.

Gerelateerde artikelen