Hugo Reitsma4 okt '13 14:48Aangepast op 4 okt '13 15:14

Column Hugo Reitsma | De groene variant

Auteur: Hugo Reitsma

Het Haagse speelveld wordt steeds overzichtelijker. Na het afhaken van het CDA resteren het kabinet nog maar drie opties voor een meerderheid in de senaat, of eigenlijk twee, waaronder één ei-van-Columbus variant: de groene variant.

De benodigde acht senaatsstemmen kunnen geleverd worden door de combinatie D66 (5) en GroenLinks (5), danwel D66, ChristenUnie (2), SGP (1). GroenLinks, ChristenUnie en SGP kan natuurlijk ook, maar dat is wel een heel rare combi. En je kunt het er op gokken zónder meerderheid, maar dat gaat tot nu toe niet zo lekker.

Eerste gedachte bij dit speelveld: arme VVD. Alle genoemde partijen willen minder bezuinigen en hebben dure ‘hobby’s’ als onderwijs, gezinnen en milieu. Ondertussen kaapt het CDA de klassieke VVD-thema’s, en kiezers. In de Politieke Barometer van gisteren zijn ze de grootste stijger.

Aan de andere kant: het zijn allemaal hervormingsgezinde partijen waar het kabinet nu mee aan tafel zit. Mogelijk biedt dat een uitweg naar Brussel: “Kijk, Olli, we bezuinigen wat minder, maar hervormen meer”. Probleem is wel dat het Sociaal Akkoord met werkgevers en werknemers moet worden opengebroken.

Volgens het Haagse geruchtencircuit zouden de bonden kunnen instemmen met het iets eerder versoepelen van het ontslagrecht. Dat is iets, maar niet veel - vermoedelijk onvoldoende voor D66 én voor Brussel. Zo krijg je de puzzel niet passend.

Bram van Ojik zegt de oplossing te hebben: Vergroening van het belastingstelsel. Als je vervuiling zwaarder belast, kan je arbeid lager belasten. Dat is goed voor de werkgelegenheid en dat is een criterium voor Pechtold van D66 én voor het Stabiliteitspact van Olli Rehn.

Vergroening stimuleert de werkgelegenheid zonder dat het de schatkist meer geld kost. Je hoeft minder te bezuinigen, wat ook weer goed is voor de economie. En de VVD, die moest na het ‘iedereen 1000 euro’ toch al nodig op zoek naar een nieuw verhaal. Suggestie: GroenRechts.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen