Hugo Reitsma20 sep '13 16:02Aangepast op 20 sep '13 16:29

Column Hugo Reitsma | Niemand Regeert

Auteur: Hugo Reitsma

Met de begroting voor volgend jaar moddert het kabinet voort op de ingeslagen weg. Anders moest het nog toegeven dat het fout zat. Tegelijk wordt wat vaart geminderd, want de tegenstand wordt wel heel sterk. Het is een beetje wat ík zou doen. (Daarom heb ik ook een bescheidener beroep.)

Het is met kabinetten een beetje als met menigtes. Ze handelen altijd dommer dan ze zijn. De ministers die ik een beetje ken, zijn stuk voor stuk intelligente, bevlogen en hardwerkende professionals. Hoe kunnen ze dan zó’n slap werkstuk afleveren?

Rutte heeft geen visie, wordt dan geklaagd. Ik kan u verzekeren dat hij die wel heeft. Probleem is alleen dat Samsom óók een visie heeft. En als je die erbij optelt en het geheel deelt door twee, dan krijg je al een aanmerkelijk dunner verhaal. Als vervolgens werkgevers, werknemers en andere maatschappelijke organisaties daar ook nog eens hun plasje in mogen doen, wordt het regelrecht onsmakelijk.

En dan moet het kabinet óók nog een meerderheid vinden in de Eerste Kamer. Verdere verwatering dreigt. Of niet? CDA-leider Buma wil lastenverlichting en een nullijn voor de hele publieke sector in ruil voor zijn steun. Dat zou het eind betekenen van het Sociaal Akkoord. Het eind van het Sociaal Akkoord betekent dat de hervorming van de arbeidsmarkt niet hoeft worden uitgesteld en de verhoging van de pensioenleeftijd niet wordt gecompliceerd.

Het kabinet kan dit najaar grote knopen doorhakken, mits het de menigte meebeslissers een tikkie uitdunt. Want als iederéén meepraat, regeert niemand meer.qqqq


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen