Hugo Reitsma18 okt '13 14:11

Column Hugo Reitsma | Bekijk het maar

Auteur: BNR Webredactie

Hè hè. Bijna een maand later is die k*tbegroting toch nog door de Kamer, alle stukjes over de vraag waar het kabinet mee bezig is getypt, we kunnen een weekje met reces. Alleen nog even de vraag: waar is het CDA eigenlijk mee bezig?

Bedenk: die hele tocht door de polder van het afgelopen jaar had maar één doel: het CDA tot steun verleiden. Dat is niet gelukt. ‘Bekijk het maar’, zei CDA-leider Buma tegen Samsom van de PvdA tijdens de Algemene Beschouwingen. Die drie woorden vatten het nieuwe CDA vrij aardig samen.

Eindelijk weer eens een duidelijk verhaal van het CDA, verzuchten velen in Den Haag. En het njet van Buma leek door de kiezer te worden gewaardeerd. Maar in de peiling van gisteren is daar weinig meer van te zien. Pechtold en Wilders gaan er met de buit vandoor.

En hoe duidelijk is eigenlijk dat duidelijke verhaal van het CDA? Volgende week een jaar geleden verscheen daarover een intern rapport, naar aanleiding van de laatste verkiezingsnederlaag die het ooit zo trotse machtsblok degradeerde tot de vijfde partij van het land.

‘Om eenheid en inhoud’, deed burgemeester Rombouts drie aanbevelingen; Herstel de eenheid na de splijtende samenwerking met Wilders, laat onbevangen politici een onderscheidend verhaal vertellen, en verleg de koers van Den Haag naar maatschappelijke partners en de regio.

Over dat laatste kunnen we kort zijn: het CDA keerde zich tegen het Sociaal Akkoord. Werkgevers en bonden krijgen bij Buma geen gehoor. Over het eerste kunnen we nog korter zijn. De partijtop heeft nooit ook maar een begin van een excuus gemaakt richting de critici van Wilders die Den Haag zijn uitgejaagd. De gedoogconstructie wordt behandeld als een soort oorlogsverleden waarover thuis niet wordt gepraat.

En dat duidelijke geluid dan? ‘Bekijk het maar’ is glashelder. Maar: wat dan wel? Opportunistisch zeteltjes stelen van de VVD is geen programma, en het lukt niet eens. Een jaar na dato is het CDA nog steeds de vijfde partij van het land. En terecht.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen