Hugo Reitsma13 sep '13 14:43

Column Hugo Reitsma | De leugen

Auteur: Hugo Reitsma

De sfeer bij coalitiepartijen PvdA en VVD wordt er niet beter op; nieuwe bezuinigingen, blijvende onzekerheid over de Eerste Kamer. En er is nog een ander, sluimerend probleem.

'De Weeffout' is het gesprek van de dag in politiek Den Haag. VVD en PvdA dachten dat het wel los zou lopen, zonder meerderheid in de Eerste Kamer. Een rommelig jaar volgde vol akkoorden om die fout te herstellen, en nog altijd is onzeker of dit kabinet zijn plannen door de Senaat zal krijgen.

Maar deze week een jaar geleden werd nóg een fout gemaakt. Die is een beetje op de achtergrond geraakt, maar kan nog grotere gevolgen hebben dan de weeffout. Die fout was: De Leugen.

Deze week een jaar gelden mocht u stemmen. En u had écht wat te kiezen, zeiden PvdA en VVD. U kon VVD stemmen om de PvdA uit het torentje te weren, of de PvdA kiezen om de VVD weg te stemmen. Dat was niet waar en dat wísten ze. Sterker: als de microfoon uit stond, gaven ze het gewoon toe.

Het werkte, want de gefingeerde tweestrijd leverde veel stemmen op die anders misschien naar het CDA, de PVV of de SP waren gegaan. Maar de rekening wordt nu betaald. Bij de VVD roert de achterban zich opnieuw over inkomens-nivellering. De PvdA verliest zelfs Kamerleden die niet zo wendbaar zijn als hun leider.

En na Prinsjesdag wordt het opnieuw verkiezingstijd: dit keer voor de gemeenteraden. Dan poetsen partijen hun eigen kleur weer wat op en kijken naar de peilingen. En die zijn, niet verrassend, dramatisch. Niet omdat het kabinet impopulaire maatregelen moet nemen, want dat wordt door velen begrepen. Maar omdat de VVD de belasting verhoogt en de PvdA straaljagers koopt.

Dat maakt de verhoudingen binnen de coalitie gevoelig. Beide partijen moeten een verhaal vertellen dat de coalitiepartner juist beschadigt. En uiteindelijk is het nooit in de Eerste Kamer of in de oppositie, maar in de cóalitie dat het lot van een kabinet wordt beslist.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen