Jan Postma9 sep '14 10:51Aangepast op 9 sep '14 11:11

Column Jan Postma | De rooksignalen van een werkpaard

Auteur: Jan Postma

Ik hou van de pickup truck. Hoe groter en extremer, hoe beter. Extra brede dubbele achterwielen, een motorkap waar je amper overheen kan kijken, en lampen die ook een stadion zouden kunnen verlichten.

Voorop een bullbar, een enorme grille met veel chroom, en aan de achterkant een paar bumperstickers die duidelijk maken dat de eigenaar voor Amerika, God, en wapens is, en tegen Obama.

Want dat hebben veel pickup-eigenaren gemeen: ze zijn vaak conservatiever en stemmen vaker Republikeins dan eigenaren van, laten we zeggen, een Volvo. In New York kom je ze niet tegen, maar op het platteland stikt het ervan. Tussen de twee kusten in,  in die grote leegte, weg van de grote steden,  is de pickup koning. De best verkopende auto van de VS is geen SUV of sedan, maar al jaren een truck: de Ford F-150.

Op het platteland is zo’n laadbak natuurlijk handig. Maar dat is voor lang niet iedereen de reden om in een pickup truck te rijden. Deze auto staat voor iets. Een pickup is sterk, betrouwbaar en nuttig. Precies de eigenschappen die romantici aan the heartland, en het echte, oorspronkelijke Amerika toedichten. Het Westen werd veroverd te paard, maar ingericht met de Dodge Ram.

 Met zijn truck laat de eigenaar zien: ik ben een hardwerkende, vaderlandslievende Amerikaan. Het gaat bij mij niet om luxe of poeha zoals bij die elitaire types in New York, of erger nog, Washington.  Daar staren mannen in pakken de hele dag naar een computerscherm. Hier wordt het echte werk verricht.  En voor dat echte werk, het draaiende houden van de economie, gebruik je niets anders dan een pickup truck.

Geen wonder dus dat politici graag in beeld komen met een pickup. Reagan poseerde graag met  zijn rode Ford Rancher, natuurlijk met cowboyhoed. Bush jr. met zijn witte Ford op zijn ranch in Texas. De Clintons zijn meer stads, maar dat weerhoudt Bill en Hillary er niet van om bij campagnestops regelmatig een speech, hoe mooi voor het plaatje, vanuit de laadbak van een pickup te houden.

Al die pogingen ten spijt blijft de authentieke pickup toch vooral de tegenpool van Washington. Een werkpaard gedijt nou eenmaal niet in een stad waar de wegen zijn geasfalteerd en de lucht gebakken. Dezer dagen is het ongenoegen over Washington groot. En dan voldoet een simpele bumpersticker (pro gun, pro god, anti-Obama)  niet meer. Dus toen de president en zijn stadse cappuccino drinkende, new yorker-lezende, prius-rijdende vrienden wetten bedachten die een lager benzineverbruik bevorderen, waren drastische maatregelen nodig.

Het heet coal burning en het is erop gericht zoveel mogelijk brandstof te verbruiken en dat zoveel mogelijk te laten zien.

YouTube staat er vol mee. Het zijn trucks met extra grote uitlaatpijpen. De motoren zijn zo afgesteld dat de motor veel meer benzine vraagt dan nodig is. De overbodige brandstof in de motor zorgt voor grote pluimen zwarte rook. Hoe groter en donkerder de wolk, hoe beter. Boodschap: wij luisteren niet naar jullie regels. Wat de zuinige auto van mijn buurman uitspaart, verbrand ik extra. Het is vooral een sport geworden om een rookgordijn te leggen als er een Prius achter je rijdt.

Het zijn de rooksignalen van een gefrustreerd stuk Amerika. Een grote groep die zich ziet als de echte kern van het land, maar zich niet begrepen voelt door de politici door wie ze bestuurd worden. Hun pickup gebruiken ze niet alleen om bouwmateriaal te vervoeren, het werkpaard heeft ook een politieke lading gekregen.

 Slecht nieuws voor de coalburners: Ford is bezig met nieuwe, aluminium modellen van hun bestseller, de F150. Met dezelfde trekkracht, maar een stuk lichter en dus zuiniger. Dat is natuurlijk makkelijk te ondervangen voor de coalburners. Die nemen gewoon een paar kilo extra gewicht mee. Een tip: maak er een jerrycan met benzine of diesel van. Want je zal maar met je grote pickup langs de weg staan met een lege tank, als er net een Prius voorbij komt.

--------------

Jan Postma is Amerikanist en volgt voor BNR de Amerikaanse politiek. Volg Jan op twitter: @_janpostma

Gerelateerde artikelen