Column Kees de Kort | Goudeerlijke jongens
Boze tongen hebben twijfels geuit over de glansrijke Chinese exportcijfers die gisteren de beurzen deden opveren.
In China verschenen gisteren cijfers over een aantrekkende export. Beurzen reageerden opgetogen. Inmiddels zijn er twijfels gerezen over de juistheid van de cijfers, meldt The Wall Street Journal.
BNR-macro-econoom Kees de Kort: "Een aantal mensen zegt: die Chinezen, dat zijn goudeerlijke jongens, die niets met de cijfers doen. Dat is allemaal helemaal zuiver. Er zijn ook mensen - boze tongen, relnichtjes, zwartkijkertjes - die nog eens even kijken: is dat nou wel zo?"
En die laatste mensen stuitten op een getal over hoge Chinese exporten richting Hongkong, terwijl Hongkong melding maakt van een veel lagere import vanuit China. De Kort: "Dat kan natuurlijk niet. Dus dat is al een eerste klein tekentje van: misschien is er wat met die cijfers."
Daarnaast, zegt De Kort, zijn er verhalen over Chinese autoriteiten die bedrijven belonen als zij snel iets exporteren, en over gesjoemel met im- en exportprijzen. "Kortom, her en der zijn er mensen die zeggen: die cijfers moeten we toch maar een beetje met een korreltje zout nemen. Het is misschien minder erg dan het was, maar of het zo goed is als we denken, dat is weer een heel ander verhaal."
Volg Kees de Kort op Twitter: @keesdekortbnr

Kees de Kort
Kees de Kort is met pensioen. De komende tijd zullen verschillende economen hun opinie delen met presentator Thomas van Zijl in het dagelijkse hoekje macro van BNR Zakendoen.