Column Kees de Kort | De olie als excuus voor alles wat misgaat
Toen de olieprijs begon te dalen, dachten velen nog dat dit de economie zou aanjagen. Nu wordt de lage olieprijs gebruikt als excuus als het niet goed gaat, constateert BNR-macro-econoom Kees de Kort.
"Die lagere olieprijs - dat kan iedereen bedenken - is natuurlijk slecht voor de olieproducenten. Dat begrijpt iedereen. Maar het is natuurlijk goed voor de olieconsumenten. En wat zie je nou op de financiële markten gebeuren? Dat alles omlaag gaat. Of het nou goed is voor de consument of slecht."
De Kort geeft een voorbeeld: "Japan, een maximale profiteur van de olieprijsdalingen, gaat ook omlaag. Dat zijn natuurlijk onbegrijpelijke dingen." Hij denkt dat de lage olieprijs soms wel heel makkelijk als verklaring wordt gebruikt. "Ik heb het idee dat het een beetje een excuus is voor onzekerheid en twijfel."
Kleine meevaller
De Kort wijst erop dat bij het inzetten van de olieprijsdaling, eind 2014, werd voorspeld dat dit de bestedingen aan zou jagen. "Dat is gewoon het afgelopen jaar niet gebeurd."
Hoe kan dit? "Ik denk dat het te maken heeft met de economische omstandigheden van veel mensen. Voor heel veel mensen is het gewoon een kleine meevaller dat ze minder hoeven te besteden. Dat gaan ze gewoon niet uitgeven - schulden aflossen, meer sparen, dat soort dingen - maar het is een indicatie, denk ik, voor het feit dat het economisch met grote groepen in de samenleving wereldwijd minder goed gaat dan je denkt."
Volg Kees de Kort op Twitter: @keesdekortbnr

Kees de Kort
Econoom Kees de Kort geeft bankenmannetjes en mannetjes met roze brillen een veeg uit de pan, met zijn 'realistische kijk' op de beurs. Zo is het..