Kees de Kort16 feb '16 12:52

Column Kees de Kort | Lou loene

Auteur: Kees de Kort

Langzaam maar zeker beginnen mensen hun vertrouwen in de financiële autoriteiten te verliezen. En dan helpt een lou loene-speach zoals Mario Draghi die gisteren voor het Europees Parlement hield niet, zegt BNR-macro-econoom Kees de Kort. Niet dat Draghi veel kon, behalve een beetje de onrust dempen.

Kees de Kort
Kees de Kort

De bankenproblemen lijken onder controle, en dat is mooi meegenomen. Niet onaardige cijfers uit Europa, zelfs, maar daarin schuilt juist ook het gevaar. "Als de financiële markten echt onrustig worden, dan heeft dat economische consequenties. De economie draait wel aardig in Europa, maar er hangt altijd die dreigende wolk boven van de financiële markten. En dáárom is die speech zo belangrijk. De Europese economie sukkelt door, maar dat is bij de gratie van de financiële markten die rustig moeten blijven."

De politieke kopstukken hebben zich allang teruggetrokken uit het hele spel en de bal gelegd bij de financiële autoriteiten. "Maar de politici moeten het eigenlijk doen. Ze zien dat het kwetsbaar is geworden door de financiële markten. Dus ze gaan toch maar eens bij elkaar zitten bij de G20 van volgende week, om te kijken hoe ze de economie stormbereid te maken als de financiële markten weer een keer onrustig worden."

 

 

Volg Kees de Kort op Twitter: @keesdekortbnr

Gerelateerde artikelen