Kees de Kort17 feb '16 12:15

Column Kees de Kort | Makkelijker gezegd dan gedaan

Auteur: Kees de Kort

Leuk voor de consument, die lage olieprijzen, maar voor de producenten is het een heel ander verhaal. En de prijsdaling tegengaan is heel lastig, zegt BNR-macro-econoom Kees de Kort. De belangen lopen te sterk uiteen.

Kees de Kort
Kees de Kort

Landen als Rusland, Venezuela en Saoedi-Arabië proberen de prijsval van olie te keren door afspraken te maken. "Die worden natuurlijk midscheeps geraakt door die olieprijsdalingen", zegt De Kort.

Maar zullen ze erin slagen daar verandering in te brengen? "Dat is heel wat makkelijker gezegd dan gedaan, want er zijn natuurlijk nog veel meer spelers. Denk alleen aan Iran en Irak, die gewoon de valuta nodig hebben, en die bereid zijn tegen iedere prijs te verkopen om maar aan geld te komen. Dus je kunt dat wel willen met een paar partijen, maar dan moet je wel heel groot en heel sterk zijn, wil jij zo veel invloed kunnen uitoefenen dat de invloed van de rest beperkt is."

De weerstand is sterk, stelt De Kort vast: "De belangenverschillen zijn te groot. En er zijn natuurlijk ook partijen die denken: als wij een paar concurrenten uit de markt kunnen blazen door goedkoop te blijven verkopen, gaan wij dat doen. Dus er spelen allerlei overwegingen, er zijn te veel concurrenten. Dus ze proberen het wel, maar dat gaat een heel moeilijk verhaal worden."

De consument profiteert. "Voor alles wat je doet en wat er gebeurt, zijn er winnaars en verliezers", zegt De Kort. "De winnaars denken: wij doen niks, want het komt onze kant op, maar de verliezers maken zich sterk. Dat is precies de reden waarom allerlei aanpassingsprocessen zo langzaam gaan."

 

Volg Kees de Kort op Twitter: @keesdekortbnr

Gerelateerde artikelen