Kees de Kort18 feb '16 12:15

Column Kees de Kort | Hoe houden we de financiële mannetjes rustig?

Auteur: Kees de Kort

Uit notulen blijkt dat het stelsel van Amerikaanse centrale banken, de Fed, een extra taak naar zich toe heeft getrokken en die tot prioriteit nummer 1 heeft gebombardeerd: de financiële markten te vriend houden tegen elke prijs.

Kees de Kort
Kees de Kort

BNR-macro-econoom Kees de Kort: "De statuten van de Fed zeggen dat de Fed zich met twee dingen moet bezighouden: met de economie en met de inflatie in de VS. Er staat geen woord over de financiële markten, die worden gewoon niet genoemd", zegt hij.

"Maar wat blijkt nou? In elk commentaar van de Fed gaat het eigenlijk alleen maar over die financiële markten. Risico's, onzekerheid, de dollar, emerging markets: dat bepaalt wat de Fed gaat doen. Over de economie maken ze niet zo veel woorden vuil, nee: hoe staan de financiële markten ervoor? Wat moeten we doen om ze rustig te houden?"

De Kort concludeert: "De Fed heeft er als het ware een derde taak bij genomen - niet gekregen, genomen - van 'Jongens, wij moeten de financiële markten te vriend houden tegen elke prijs'."

Dat is best te begrijpen, voegt hij toe. "De zaak is natuurlijk zo uit de hand gelopen met schulden dat die rente tegen iedere prijs laag moet blijven. Daar heb je als het ware vriendelijke financiële markten voor nodig. Dat is prioriteit 1 geworden. Economie, allemaal prima, inflatie, allemaal prima; hoe houden we de financiële mannetjes rustig?"

Dat was de financiële mannetjes zelf ook opgevallen. De Kort: "Die denken dat nou ze God zijn geworden he, want iedereen denkt aan hen."

Volg Kees de Kort op Twitter: @keesdekortbnr

Gerelateerde artikelen