Column Kees de Kort | Zolang één plus één elf is
China was het verhaal van 2015 en wordt het verhaal van 2016, voorspelt BNR-macro-econoom Kees de Kort.
In China is de opgetelde uitstaande schuld sinds 2008 verviervoudigd. Nu begrijpen we dus waar die Chinese groei vandaan kwam, stelt Kees de Kort vast. "Als je ongelooflijk veel geld in de economie pompt, blijft er altijd wat plakken. Die Chinezen hebben dus wegen gebouwd, huizen gebouwd, fabrieken gebouwd, alles gebouwd en gedaan. Dat heeft economische groei opgeleverd. Daar begint nu de klad in te komen, want hoe moet dat nu verder?"
En dat geldt zeker ook voor de hele wereldeconomie. De Kort: "Een heleboel bedrijven, een heleboel particulieren, een heleboel speculanten hebben ingezet op dat China-verhaal. Er is geïnvesteerd richting China, er is gespeculeerd richting China, er is alles gedaan richting China, met geleend geld. En nou komt het Chinese groeiverhaal onder druk te staan. Nou gaat het allemaal wankelen, want waar gaan de eerste slachtoffers vallen?"
Dat wordt het grote verhaal van 2016, zegt De Kort. "En dat het niet goed gaat aflopen, is volkomen duidelijk, want het viervoudige van de uitstaande schuld alleen in China al, terwijl de economie afzwakt... Dat verhaal kent een onprettig einde."
Maar wanneer komt dat onprettige einde? "Zolang wij onszelf kunnen wijsmaken dat één plus één elf is, kan het spel blijven doorgaan. Als wij zeggen: 'Nee, één plus één is twee, we gaan de realiteit onderkennen', dan gaat het hele beeld kantelen."
Volg Kees de Kort op Twitter: @keesdekortbnr

Kees de Kort
Econoom Kees de Kort geeft bankenmannetjes en mannetjes met roze brillen een veeg uit de pan, met zijn 'realistische kijk' op de beurs. Zo is het..