Kees de Kort19 feb '16 12:12

Column Kees de Kort | Als we het niet meer weten: meer stimuleren

Auteur: Kees de Kort

De OESO verlaagt zijn groeiraming voor de wereldeconomie. En daar zal het niet bij blijven, voorspelt BNR-macro-econoom Kees de Kort. En wat adviseert de OESO? Gewoon weer méér stimuleren.

Kees de Kort
Kees de Kort

De wereldeconomie zal dit jaar minder sterk groeien dan eerder gedacht, vanwege de afzwakkende economieën van onder meer Brazilië, Duitsland en de Verenigde Staten. Dat meldt de Organisatie van Economische Samenwerking en Ontwikkeling, de OESO (Engels: OECD).

Een paar maanden geleden nog, zegt De Kort, was het verhaal van de OESO heel wat anders. "2015 ging niet zo goed. 2016 zou wat beter worden, 2017 zou nog wat beter worden. Drie maanden later: een heleboel dingen naar beneden bijgesteld, 2016 gaat niet beter worden dan 2015."

En er zullen meer neerwaartse bijstellingen komen van OESO-cijfers, waarschuwt De Kort. "Want met name mijn favoriete landen, India en China, staan nog steeds met héle hoge percentages in de verwachtingen, en die zijn niet naar beneden bijgesteld."

Hij voorspelt: "Ik denk nog steeds dat de OECD te optimistisch is en dat de groei in 2016 lager gaat zijn dan in 2015."

Wat nu? Nog meer stimuleren dan maar. De Kort: "Dat heeft de OECD ook voorgesteld. Monetair financieren: de rente is al laag en quantitative easing, dat doen we al, dus dat moeten we blijven doen, maar nou moeten de politici gewoon weer begrotingstekorten gaan aanmaken als het ware, en geld in die economie pompen met begrotingstekorten, en dan zorgen voor iets hogere groeipercentages dan waar we nu op rekenen. Gewoon weer méér stimuleren. Als we het niet meer weten: meer stimuleren."

Volg Kees de Kort op Twitter: @keesdekortbnr

Gerelateerde artikelen