Kees de Kort11 apr '16 12:39

Column Kees de Kort | Scheurtjes in het front

Auteur: Kees de Kort

De Duitse kritiek op met name het negatieve rentebeleid van de ECB zwelt verder aan. Volgens macro-econoom Kees de Kort vrezen de Duitsers dat ze de rekening moeten betalen voor alles wat er nog gaat gebeuren.

Kees de Kort
Kees de Kort

En als het belangrijkste land in de eurozone hardop begint te morren, nemen ook de onzekerheid en de twijfel toe. Ook het IMF kwam met een studie op de proppen over de negatieve rente. Wonder boven wonder wist Lagarde cs. er nog een plusje uit te wringen. "Dus ondanks sparen, pensioenen, verzekeringen en banken zegt het IMF dat de markten wat meer liquide zijn en dat de beleggers iets meer vertrouwen hebben. Maar de risico's beginnen wel toe te nemen, aan alle kanten."

Nee, dan Japan. Op mysterieuze wijze blijft de waarde van de yen ten opzichte van de dollar stijgen. En niet zo'n klein beetje ook. "De Japanners hebben er de afgelopen jaren alles aan gedaan om de waarde van de yen te laten dalen, onder het motto: dat is goed voor de export. Een paar weken geleden zijn er bij de G20 informele afspraken gemaakt om elkaar niet onnodig in de weg te zitten met ontwikkelingen op valutagebied, maat het gaat nu zo verkeerd met de yen, dat de Japanners zeggen dat er misschien een uitzondering moet komen, om de waarde van de yen te drukken."

-------------------  

Kees de Kort geeft elke werkdag om 11.50 uur - Deo volente - bij Roelof Hemmen commentaar op economische ontwikkelingen. Volg Kees de Kort op Twitter: @keesdekortbnr

Gerelateerde artikelen