Column Kees de Kort | American-style justice
Goldman Sachs heeft een schikking getroffen van 5 miljard dollar in een zaak die draaide om te makkelijk verstrekte woninghypotheken.
De bank verkocht tussen 2005 en 2007 op grote schaal schuldpapier dat gebaseerd was op te makkelijk verstrekte hypotheken. BNR-macro-econoom Kees de Kort: "In die tijd vond iedereen die hypotheken fantastisch. De klanten vonden de hypotheken fantastisch, de banken vonden de hypotheken fantastisch en de toezichthouders vonden de hypotheken ook fantastisch."
Maar zo fantastisch waren de hypotheken niet. "Dat blijkt dan later, in 2008, 2009, dat mensen geld verloren, er zijn mensen hun huis uit gezet. Dus nu moeten we een dader hebben, want er zijn slachtoffers."
Wie? Dat is simpel. "Het publiek is alleen maar slachtoffer, het publiek kan geen dader zijn, dat bestaat gewoon niet. Dus moeten we een dader hebben: dat zijn natuurlijk de banken. Rechtszaken moeten we ook niet doen, want er is natuurlijk geen regel overtreden."
Recht van de sterkste
Wat hier nu gebeurt, zegt De Kort, is het recht van de sterkste. "En wie is de sterkste? Dat is natuurlijk de Amerikaanse regering." Hij vervolgt: "Goldman Sachs heeft nu gezegd: 'Ja, dat hadden we misschien wat beter moeten uitleggen. We zijn niet helemaal zuiver op de graat geweest, dus om het goed te maken, betalen we 5 miljard."
En zo gaat hij nu al bij een hele reeks banken. "Geen rechtszaken, niemand in de bajes en de eigenaren, de belanghebbenden van de bedrijven, betalen gewoon een paar miljard en dan gaat alles gewoon door. American-style justice."
-------------------
Kees de Kort geeft elke werkdag om 11.50 uur - Deo volente - bij Roelof Hemmen commentaar op economische ontwikkelingen. Volg Kees de Kort op Twitter: @keesdekortbnr

Kees de Kort
Econoom Kees de Kort geeft bankenmannetjes en mannetjes met roze brillen een veeg uit de pan, met zijn 'realistische kijk' op de beurs. Zo is het..