Kees de Kort15 apr '16 12:19Aangepast op 21 apr '16 11:50

Column Kees de Kort | Exactly what the doctor ordered

Auteur: Kees de Kort

Fantastische groeicijfers in China. Er klopt natuurlijk geen moer van, zegt BNR-macro-econoom Kees de Kort.

Kees de Kort
Kees de Kort

De economie groeide in de periode januari tot en met maart met 6,7 procent; weliswaar het traagste groeitempo in zeven jaar tijd, maar evengoed nog altijd een jaloersmakend percentage.

"Exactly what the doctor ordered", analyseert De Kort. "Hoog, maar wel iets lager dan een tijdje geleden. Dat is ook het beeld dat de Chinese autoriteiten proberen te creëren: het gaat misschien iets minder dan een tijdje geleden, maar het gaat nog steeds heel goed."

Geen moer
En meer hoeven we niet te weten, voegt hij er droogjes aan toe. "Nóóit een mooi cijfer kapotchecken, want stel je voor dat je er anders over gaat denken. Dit cijfer wordt omarmd en we zijn er klaar mee."

Behalve Kees de Kort dan. "Want er klopt natuurlijk geen moer van!" Zo valt de gerapporteerde 6 procent groei van de industriële productie niet te rijmen met de daling van de staalproductie, elektriciteitsproductie en het vrachtvervoer en de negatieve inkoopmanagers.

Geld uitstrooien
Wat er wel aan de gang is, legt De Kort uit, is dat er zwaar wordt geïnvesteerd in de bouw middels een explosie van leningen en overheidsuitgaven. "Dus ja, als je heel veel geld over die economie uitstrooit, dan blijft er wel wat plakken."

De Chinese overheid doet er zo alles aan om via de staatsbedrijven de economie op gang te houden. "Lenen, lenen, lenen en geld over de economie uitstrooien. Dan krijg je wel een beetje groei. Maar je blaast natuurlijk wel je financiële stelsel op. Het is echt een lachwekkende stijging van de kredietverlening."

Het schip strandt steeds maar niet, zegt De Kort, "omdat ze steeds gekkere dingen doen". Je houdt het schip een beetje drijvende, maar creëert zo steeds meer onevenwichtigheden, waarschuwt De Kort. "Je kunt niet vooruit blijven vluchten." 

-------------------  

Kees de Kort geeft elke werkdag om 11.50 uur - Deo volente - bij Roelof Hemmen commentaar op economische ontwikkelingen. Volg Kees de Kort op Twitter: @keesdekortbnr

Gerelateerde artikelen