Kees de Kort28 mei '15 12:14

Column Kees de Kort | Een beetje lef tonen

Auteur: Kees de Kort

Stakingen in de metaalindustrie, loonoffers bij warenhuisketen V&D. "Er is weer een hoop aan de hand op de Nederlandse arbeidsmarkt", zegt BNR macro-econoom Kees de Kort.

Kees de Kort
Kees de Kort

Te beginnen met de V&D. De Kort: "Daar willen ze dat hun werknemers een veer laten in de herstructurering van het bedrijf. Demoties, loonsverlaging, rechtszaken." En dan aan de andere kant de vakbonden in het metaal. De Kort: "Die durven nu toch weer een beetje lef te hebben en te zeggen 'jongens, 3 procent plus wat meer zeggenschap en als we dat niet krijgen, zoals nu aan de orde is, dan gaan we staken'."

Dat horen we niet zo vaak meer in Nederland, zegt De Kort. "De laatste grote staking was die van de schoonmakers van de NS. Maar het gaat weer wat beter, dus blijkbaar durven we weer wat te eisen. De werkgevers op hun beurt staan op de stand dat ze niet meer zo'n zin hebben in collectieve arbeidsovereenkomsten, die willen liever individuele afspraken. Het tij is toch aan het keren. Het grote verhaal is hoe flexibel de arbeidsmarkt moet worden. Heel flexibel, een beetje flexibel of totaal niet flexibel?"

Een ding is wel zeker, zegt De Kort: "Het gaat flexibeler worden dan het nu is."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen