Column Kees de Kort | Totale gekte in monetaire autoriteitenland
Producentenprijzen dalen, zeggen nieuwe cijfers uit de EU. En dat kan negatieve gevolgen hebben voor de aantrekkende economie, zegt BNR's macro-econoom Kees de Kort.
"De laatste cijfers wijzen nou niet echt op een voortzettende aantrekkende economie", zegt De Kort. Inflatie is een groot thema voor de Europese Centrale Bank, maar zij kijken naar de consumentenprijs, weet De Kort. "Daar zit al een klein beetje beweging in, maar als de producentenprijzen blijven dalen gaat dat ook een negatief effect hebben voor de consumentenprijzen." Terwijl de groei in 2013 nog aantrok, stagneert deze nu.
Ook in Duitsland gaat het slecht met de fabrieksorders: "Duitsland wordt gezien als de maakmotor van de wereld. De orders uit dat land en de eurozone blijft goed liggen, maar de orders uit andere delen van de wereld gaan niet goed. Opgeteld gaat de industrie daar last van krijgen."
De oplossing? Negatieve rente, roept nu ook al Janet Yellen, "de grote monetaire baas van de wereld" uit de VS, volgens De Kort. Maar hij waarschuwt: "Daar wordt iedereen toch doodnerveus van? Dat is totale gekte in de monetaire wereld."
Volg Kees de Kort op Twitter: @keesdekortbnr

Kees de Kort
Econoom Kees de Kort geeft bankenmannetjes en mannetjes met roze brillen een veeg uit de pan, met zijn 'realistische kijk' op de beurs. Zo is het..