Column Kees de Kort | China's transformatie
China's transformatie van productie- naar consumptie-economie gaat niet zonder slag of stoot, zegt BNR's macro-econoom Kees de Kort.
Die transformatie is het lange termijn-verhaal van China, volgens De Kort: "Het idee was heel lang produceren, produceren, produceren. Sinds kort moet er meer geconsumeerd worden, China wil meer een westers land worden. Dat klinkt natuurlijk heel simpel, maar dat is het niet. Het is enorm proces. In dat productieproces zijn ongelofelijk veel bedrijven gekomen die totaal inefficiënt zijn, is er een ongelofelijke schuldenberg ontstaan en dat moet getransformeerd worden in een hele andere economie."
En dat gaat natuurlijk niet zo gemakkelijk, zegt De Kort. "De overheid gaat dat plannen. De Amerikanen zeggen: er moet zoveel gebeuren om dat vlekkeloos te laten verlopen." In theorie kan het, zegt De Kort, maar in de praktijk concludeert hij: "Dat gaat niet lukken."
Een voorbeeld: met de Chinese autoverkoop gaat het intussen weer wat beter, weet De Kort. Kleine kanttekening: "De Chinese overheid kan niet tegen tegenslag. Dan gaan ze rare dingen doen. Dat zag je met de steunmaatregelen voor de beurs en de auto's, maar in dat proces gaan een heleboel dingen gebeuren die niet leiden tot de gewenste groei." En dat heeft uiteindelijk weer consequenties voor de wereldeconomie.
Volg Kees de Kort op Twitter: @keesdekortbnr

Kees de Kort
Econoom Kees de Kort geeft bankenmannetjes en mannetjes met roze brillen een veeg uit de pan, met zijn 'realistische kijk' op de beurs. Zo is het..