Kees de Kort9 mrt '15 12:53

Column Kees de Kort | Het gaat zo goed dat de export daalt

Auteur: Kees de Kort

Het aantal full-time banen in de VS ligt lager dan zeven jaar geleden, aan het begin van de crisis. Geen sprake van een verbeterde arbeidsmarkt dus, zegt BNR's economie-commentator Kees de Kort.

Kees de Kort
Kees de Kort

En de 2,5 miljoen part-time banen die er sindsdien netto bij zijn gekomen kunnen dat bij lange na niet compenseren. "Dat is totale onzin. je kunt zeggen dat het sinds het dieptepunt in 2009 iets beter is gegaan, dat is onmiskenbaar zo. Maar arbeidsmarkt goed en groei is totaal niet aan de orde. Het aantal full-time banen is lager dan zeven jaar geleden en dat zegt alles over de lage participatiegraad. Én over de ww- en werkloosheidspercentages. 

En het feit dat de Amerikaanse export daalt, zegt wel iets over de situatie in de rest van de wereld, waar de economische groei ook afzwakt. "Het gaat zó goed dat de export daalt; gelukkig daalt de import nog meer, dus dat is voor de VS wel een klein plusje. Maar het feit dat de export daalt, betekent dat er in de rest van de wereld niet staan te juichen om Amerikaanse producten te kopen." 

---

Volg Kees de Kort op Twitter: @keesdekortbnr


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen