Kees de Kort24 sep '15 14:53Aangepast op 24 sep '15 17:01

Column Kees de Kort | De zure appel van de Fed

Auteur: Kees de Kort

Over een maand of twee zal alles wel weer samenvallen, maar op dit moment zit er nog een gapend gat tussen de Amerikaanse inkoopmanagers en de regionale indicatoren, stelt BNR’s macro-econoom Kees de Kort.

Kees de Kort
Kees de Kort

Waarschijnlijk zijn het de inkoopmanagers die het te zonnig zien, maar opmerkelijk is het wel, zegt De Kort. Maar hoe dan ook: de Fed houdt de korte rente laag, maar nu komt er een tegengeluid van topbelegger Bill Gross: "Hij zegt tegen de Fed: 'omhoog met de korte rente, en wel snel. Dat is niet goed voor de korte termijn, maar wil de Amerikaanse economie op de lange termijn weer gezond worden, dan móet de rente omhoog, dan moet sparen weer interessant worden en dan moet er geïnvesteerd worden."

Dus: Fed, bijt door de zure appel heen, accepteer de consequenties, dan kunnen we daar op de lange termijn van profiteren, is de strekking. "Gross was tot voor kort een van de allergrootste obligatiebeleggers, en dan ben je groot. Hij heeft gewoon eens nagedacht over wat de langetermijnconsequenties zijn van dat hele goedkope geld: sparen heeft geen zin meer, pensioenen komen onder druk te staan, dus je holt als het ware de Amerikaanse economie uit."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen