Kees de Kort23 sep '15 12:30

Column Kees de Kort | Een payback

Auteur: Kees de Kort

Wat hebben 120.000 vluchtelingen met de Europese economie te maken? Indirect nog best wat, stelt BNR’s macro-econoom Kees de Kort.

Kees de Kort
Kees de Kort

Heel erg groot zullen de economische consequenties niet zijn, zegt De Kort. "Maar je ziet nu in de Europese Unie een tweedeling ontstaan tussen de West-Europese landen – groot, rijk en machtig – en de Oost-Europese landen. Want in de Europese Unie is het toch gebruikelijk dat belangrijke besluiten bij consensus worden genomen. Maar nu zijn er een aantal dingen door West-Europa bij Oost-Europa door de strot geduwd. Dat verziekt de sfeer. De Oost-Europeanen gaan nu wel akkoord, maar ze willen het niet."

Dat kan in de toekomst mogelijk tot problemen leiden, zegt De Kort. "Als er weer besluiten moeten worden genomen, kunnen de Oost-Europeanen gaan dwarsliggen. Binnen de EU moeten in de loop van de tijd weer besluiten worden genomen, ook economische besluiten. Ik denk dan ook dat het op de lange termijn niet zo'n goede ontwikkeling is dat je nu een aantal gevoelige dingen door de strot van een aantal landen duwt. Dan volgt er een payback."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen