Kees de Kort23 jul '15 12:25

Column Kees de Kort | De meest optimistische mensen ter wereld

Auteur: Kees de Kort

Er verschijnen zo langzamerhand iets te veel cijfers die niet kloppen met wat de officials ons willen laten geloven, zegt BNR's macro-econoom Kees de Kort.

Kees de Kort
Kees de Kort

De wereldhandel is een indicatie voor hoe de wereldeconomie ervoor staat. Uit cijfers van het Centraal Planbureau valt op te maken dat het met die wereldhandel niet goed gaat, zegt De Kort. “April is naar beneden bijgesteld en mei, de allerlaatste cijfers, was vrij verdrietig. De richting van de beweging in die wereldhandel is echt omlaag, en niet een klein beetje. Dat geeft de indicatie dat het met de ontwikkeling van de wereldeconomie ook niet de goede kant op gaat. Zo simpel is het.”

Deze ontwikkeling is ook te zien in de afnemende wereldwijde staalproductie. “Niet echt een indicatie dat de wereld overal staat te dringen om dingen te maken”, zegt De Kort.

Officials
“Dat zijn allemaal indicaties – het is niet een een-op-eenverband, het is niet doorslaggevend, maar je begint toch langzamerhand iets te veel cijfers te krijgen die niet in samenspraak zijn met datgene wat de officials ons willen laten geloven.”

Wat willen die ons dan laten geloven? De Kort: “Dat zijn op papier de meest optimistische mensen ter wereld. Ik heb nog nooit een official negatiever horen zijn dan strikt genomen noodzakelijk is.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen