Kees de Kort22 jul '15 13:54

Column Kees de Kort | Truc speciale

Auteur: Kees de Kort

Beleggers willen goed nieuws. Zo simpel is het, zegt BNR’s macro-econoom Kees de Kort. “En goed nieuws gaan ze krijgen. Ook dat is zeker.”

Kees de Kort
Kees de Kort

Er zijn natuurlijk bedrijven die het gewoon goed doen, licht De Kort toe. “Die geven zonder enig probleem gewoon goed nieuws uit. Maar als je het niet zo goed doet als bedrijf, en dat zijn er tegenwoordig vrij veel, dan moet er een truc speciale bedacht worden. En dat willen beleggers eigenlijk ook wel. Die willen gewoon bedonderd worden.”

Waar begint men dan mee? Er wordt gekeken of de cijfers beter of slechter zijn dan verwacht, aldus De Kort. “Bedrijven die denken dat het allemaal niet zo goed gaat, hebben contact met analisten, dan komen er verwachtingen uit en dan gaan ze ervoor zorgen dat ze er nét iets beter uitkomen dan analisten voorspellen. Dan is het beter dan verwacht. Is het goed? Dat weten we niet. Het is beter dan verwacht. Als je -10 verwacht en het wordt -8, dan is het beter dan verwacht.” Zijn oordeel over deze werkwijze? “Niet goed.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen