Kees de Kort21 sep '15 13:14

Column Kees de Kort | Catalonië wordt een groot verhaal

Auteur: Kees de Kort

In de afgelopen maanden kregen de Grieken ten minste nog wat geld binnen, maar dat kan met het intreden van de herfst wel eens een stuk minder worden, voorspelt BNR's macro-econoom Kees de Kort. "Dat het pakket onprettig is, wordt wel duidelijk als de toeristen minder geld gaan uitgeven. Ik voorspel nieuwe verkiezingen binnen een jaar."

Kees de Kort
Kees de Kort

Maar dat is eigenlijk niet zo interessant. Boeiender is de toestand in Catalonië, dat op ramkoers ligt met de rest van het land. "Ze willen volledige zelfstandigheid en politieke onrust in een groot land kan leiden tot onrust op de financiële markten. Het verhaal van de afgelopen maanden is: de financiële markten moeten rustig blijven, de rente moet zo lang mogelijk zo laag mogelijk blijven. Onrust en onzekerheid kunnen leiden tot hogere rentevoeten. En dan gaat men schuiven." 

Spanje
Want ook in Spanje bestaat een wereld van verschil tussen een statistische realiteit en een werkelijke realiteit, waarschuwt De Kort. "In Spanje worden per maand anderhalf miljoen arbeidscontracten getekend. Dat zijn dus geen vaste banen: dat is een weekje hier, twee weken daar. En dat is makkelijk te manipuleren. Er zijn ook heel veel Spanjaarden naar andere landen aan het emigreren, dus je kunt op verschillende manieren de cijfers er goed uit laten zien, maar de onderliggende realiteit is denk ik nog steeds onprettig."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen