Kees de Kort11 apr '14 13:13

Column Kees de Kort | Alleen maar belangstelling voor huizenverkopers

Auteur: Kees de Kort

Waarom draait het op de huizenmarkt toch zo om prijsstijgingen?, vraagt BNR’s Kees de Kort zich af. “Voor de koper is het echt beter als de prijzen dalen.”

Kees de Kort
Kees de Kort

Voor het eerst in drie jaar zijn in Nederland de huizenprijzen op jaarbasis gestegen, zo maakte de Nederlandse Vereniging van Makelaars NVM gisteren bekend. Moeten we blij zijn met dit nieuws? Dat hangt er vanaf.

De Kort: “Iedereen snapt dat het voor de verkopers beter is dat de prijzen stijgen. Dat begrijpt iedereen.” Maar voor de koper is het helemaal geen goed nieuws. “Voor de koper is het echt beter als de prijzen dalen. Dus waarom staat nu altijd alles in het teken van de verkopers en niet van de kopers? Het herstel van de huizenmarkt komt niet van de verkopers, maar moet echt komen van de kopers.”

Belangen verdedigen
Toch ligt de nadruk niet op de kopers, maar op de verkopers, en dus op prijsstijgingen. De Kort vermoedt dat verkopers zich wat beter weten te organiseren dan kopers. “De afgelopen jaren zijn een heleboel mensen in de problemen geraakt. Als je in de problemen raakt, ga je je vanzelf  verzamelen en proberen je belangen te verdedigen. De belangen om de prijzen hoog te houden zijn voor de groepen die in de min staan, hoger dan voor de eenlingen die willen kopen; die organiseren zich niet. Je krijgt geen kopersorganisatie die zegt: wij willen goedkopere huizen.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen