Kees de Kort12 aug '14 13:32

Column Kees de Kort | De lat verlaagd

Auteur: Kees de Kort

De crisis in Oekraïne, de spanningen in het Midden-Oosten en de Ebola-uitbraak in Afrika. De wereld staat in brand, maar beleggers reageren lauwtjes. En dat baart economiecommentator Kees de Kort zorgen.

Kees de Kort
Kees de Kort

“Er gebeurt genoeg in de wereld, maar op een of andere manier maakt dat op de financiële markten weinig indruk”, constateert De Kort. “Blijkbaar is het vertouwen nog steeds vrij groot dat het allemaal wel goed komt. De vraag is of ze niet te optimistisch zijn?”

Volgens de commentator is het helemaal niet erg als beleggers voor een korte duur de zon zien schijnen, zegt hij. “Maar als je langdurig te optimistisch bent, dan kan de kloof tussen perceptie van realiteit en realiteit gaan tegenvallen. Dan kan de beurs gaan reageren. Dat is in 2001 en 2008 gebeurd. Toen waren we te optimistisch en viel de realiteit tegen.”

Terwijl het tij op de financiële markten is gekeerd, is dit niet het geval in de reële economie, zegt De Kort. “De arbeidsmarkt, de huizenmarkt… daar is het verhaal heel anders. Het gaat heel langzaam. Er is te weinig opwinding om een beweging op gang te brengen die moet leiden tot verbetering.”

Hierdoor hebben we onze lat de afgelopen jaren flink verlaagd. “Nu zijn we blij met 0,2 of 0,3 procent groei en een arbeidsmarkt die niet verslechterd”, vertelt De Kort. “Dat zou in 2006 voor een kabinetscrisis hebben gezorgd. Er gebeurt gewoon niets. En dan hopen we maar dat er geen grote schokken ontstaan op geopolitiek niveau.”

Gerelateerde artikelen