Column Kees de Kort | Compensatie Yukos is begrijpelijk
Rusland heeft een zaak verloren die was aangespannen door aandeelhouders van het genationaliseerde oliebedrijf Yukos. Gevolg: Moskou moet 50 miljard dollar, zo'n 37,2 miljard euro, betalen aan schadeloosstelling. "Dan praten we ergens over hè. De bedragen worden groter en gekker", vindt BNR's Kees de Kort.
"Maar in tegenstelling tot eerdere boetes is dit nog wel begrijpelijk." Het verhaal heeft een lange voorgeschiedenis, die De Kort kort probeert samen te vatten.
Russische economie geïmplodeerd
"In het begin van de negentiger jaren was de Russische economie aan het imploderen. Jeltsin was de baas en het idee was om zo snel mogelijk over te gaan naar een markteconomie. Een onderdeel daarvan was het verkopen van staatsbedrijven. In West-Europese landen en Amerika worden staatsbedrijven verkocht voor een zo hoog mogelijke prijs om de staatskas te spekken. Maar Rusland was echt het wildewesten van het kapitalisme. Daar hebben allerlei vrienden, bekenden, corrupte mensen voor prikkies, echt voor príkkies, grote bedrijven kunnen kopen."
Die bedrijven zijn later gereorganiseerd en werden veel meer waard. De Kort: "Een van de vrienden van Jeltsin was Chodorkovski, de baas van Yukos. Er was een soort impliciete deal tussen politici en de rovers: wij doen politiek, jullie doen economie en we bemoeien ons niet met elkaar. Toen is Chodorkovski zich op een gegeven moment gaan bemoeien met de politiek. Ondertussen was Jeltsin vervangen door Poetin. Hij heeft dat bedrijf toen naar de knoppen geholpen, willens en wetens."
Yukos naar de knoppen geholpen
De Kort gaat verder: "Yukos werd naar de knoppen geholpen, Chodorkovski ging de bak in. De aandeelhouders van Yukos zijn een zaak begonnen tegen de Russische regering. Nu, tien jaar later, is er een uitspraak gekomen dat de Russische regering de aandeelhouders van Yukos moet compenseren voor datgene dat ze tien jaar geleden gedaan hebben. Of ze gaan betalen, wanneer ze gaan betalen... Dat zal zo'n vaart allemaal niet lopen, maar de compensatie is wel begrijpelijk. Dat bedrijf is willens en wetens naar de knoppen geholpen. Dat is even wat anders dan een boete die de Amerikanen de Europese banken opleggen vanwege het overtreden van regeltjes."